. Ma Béla napja van.
Éhségmenet indult Kaposvárról is
2013-02-03 14:33:12
Éhségmenet indult Kaposvárról is

Éhségmenet indult Kaposvárról is

Ahogy az ország több pontjáról, Kaposvárról is éhségmenet indult a kormány szociális és munkaügyi intézkedései ellen kampányolva. Az éhségmenet elindulása előtt beszédet mondott Pintér Attila, MSZP-s városi képviselő, Kemenczei Róbert, a közmunka és munka blog írója, Dr. Lamperth Mónika, országgyűlési képviselő és Harján Dávid, az MSZP megyei alelnöke.

 

Pintér Attila beszédét egy kérdéssel kezdte: Van-e olyan a felvonulók között, aki úgy érzi az MSZP kampánycélokra használja ki? Mire a tömegből egy hang bekiáltotta: „Akkor nem jöttem volna el.” Erre a kérdésre azért volt szükség, mert a kormánypárt szerint csak azért indulnak ezek a menetek, mert az MSZP kihasználja a kisemberek nyomorát saját céljaira.

 

Sokakban felmerülhet a kérdés az éhségmenetek indulásáról szóló beszámolók, hírek kapcsán, hogy de, ha nem kampány, akkor mi végre ez az egész? A Közmunkás Szakszervezet indítványát karolta fel az MSZP, amikor úgy döntöttek indítanak éhségmeneteket. A szakszervezet egyik célja, hogy a közmunkás-bér ne 9000 forint legyen hetente, hanem 60 000 forintra állítsák vissza havonta. – ez az egyik cél, amit beszédében Pintér Attila kiemelt – A másik, hogy nem csak ez mellett, de az ellen is kiáll ez a menet, hogy Magyarországon nagyon sokan élnek szegény sorban, éheznek és nincs munkalehetőség. Valamint egy újságcikk kapcsán – melynek címe „Budapest virágzik, a vidék elbukott” volt- hozzátette: még egy cél kellene megfogalmazni, hogy a vidék nem kíván elbukni, a vidék élni akar.

 

Kemenczei Róbert

Ezt követően Kemenczei Róbert, Közmunka is Munka! blog írója lépett a mikrofonhoz. Kemenczei Róbert elmondta, hogy 2010 óta több területen is negatív változások álltak be Somogy megyében és Kaposváron. Például amíg 2010-ben ezer fő közcélú dolgozó kapott álláslehetőséget, addig ez a szám 2013-ban mindössze 197 fő. Közülük is sokaknak csak négy vagy hat órás munkalehetőség jut, ami az alapjában csökkentett bérek mellett – 60.250 Ft-ról 49.453-ra – még nehezebbé teszi a megélhetést. Tovább nehezíti az emberek életét, hogy egy háztartásban csak egy ember kaphat foglalkoztatást helyettesítő támogatást, akkor is, ha mindhét családfenntartó munkanélküli. Valamint az álláskeresési járadék időtartama is lecsökkent 270-ről 90 napra. Pedig Kemenczei Róbert szerint sokan másfél-két év alatt sem találnak munkát Kaposváron. Különösen nehéz a fiatalok helyzete, akiknek nem jövőkép a diploma után az esteleges közmunkás lét – takarítás, árokásás, stb. Ezért az összefogás követeli, hogy a közmunkások egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak, intézményesített közfoglalkoztatás teremtődjön meg, létesítsenek munkahelyeket, a város és az ország vegye komolyan a fiatalok és a közmunkások ügyét.

 

Harján Dávid, az MSZP megyei alelnöke arra hívta fel a menetelők figyelmét, hogy ugyan még sok a probléma, de már látni némi reményt és erősödő hitet. Az emberek nem hiszik el, hogy kevesebbet érnek azoknál, akik azt mondják 47 ezer forintból meg lehet élni. Míg tavaly egy, idén tizenkét városból indult éhségmenet, amelyek összefogva fognak tüntetni a Parlament előtt. „Mi nem gyújtogatni akarunk, hanem békésen, de határozottan utat mutatni Magyarországnak. Reményt adni az embereknek, hogy összefogással igenis képesek vagyunk egy élhetőbb országot felépíteni.” – mondta.

 

Dr. Lamperth Mónika esernyőt ad átDr. Lamperth Mónika, az MSZP országgyűlési képviselője, aki egyúttal a Kaposvári Nőegylet elnökeként is szólt az egybegyűltekhez beszédében kiemelte, hogy nem csak az előbb felsorolt célok mellett a „kormányzati cinizmus ellen” is szól ez a megmozdulás. A cinizmusra példákat is hozott: az egyik falu közvilágítására a kormány egymillió forintot adott, míg a falu 125 ezret fizet ki havonta. A másik falunál fűtésre igényelt száz köbméter fa helyett két köbmétert adományoztak, ami még egy családnak is kevés. Ez ellen a cinizmus ellen is felszólal ez a menet. Majd jelképként átadott a menet egyik tagjának egy MSZP-s esernyőt.

A menet elindulása előtt végezetül Rózsa Krisztián, a Kaposvári Egyetem színművész hallgatója szavalta el Erdős Virág Na most akkor című versét.

 

A menet vonulásáról aktuális információkkal naponta fog frissülni Kemenczei Róbert, a közmunka és munka blogja a következő napokban. 

 

További képek a menet indulásáról ITT

 

KSzR

Utoljára frissítve: 2013-02-05 20:02:33

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

bachus
Az éhségmenetet azok a gazdák szervezhetnék, akiknek elveszett mindenük, amikor Bajnai kicsalta a vagyonukat. Elvette a libáikat és nem fizetett semmit. Még azok mehetnének tüntetni az éhség menetre, akik a Gyurcsány féle munkahely felszámolás tett munkanélkülivé és azért vesztettek el mindenüket, mert nem tudták fenntartani az otthonukat és lecsúsztak a szegénységbe. Még azok mehetnének el az éhség menetre, akiket becsaltak az előre látható kimenetelű svájci alapú hitelbe és azért vesztették el mindenüket, mert még ..akkoriban valakik a bankoknak akartak hatalmas hasznot szerezni, bármi áron. Azoknak kellene tüntetni, akik a nem is olyan régen megduplázott állam adósság miatti megnövekedett kamat tartozások, és azok törlesztései okán nem jutnak elegendő pénzhez. Ez a tüntetés most Bajnai és Gyurcsány ellen kell szóljon, mert ezek az emberek juttatták ide az országot, még ha megpróbálják másra hárítani, akkor is.
2013-02-03 21:08:29

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>