. Ma Emma napja van.
Mit ér az ember, ha hajléktalan?! 2.
2013-03-27 15:32:16
Mit ér az ember, ha hajléktalan?! 2.

Mit ér az ember, ha hajléktalan?! 2.

Hogy oldaná meg a hajléktalan-problémát az ellenzék? 

 

Az alaptörvény negyedik módosítása büntethetővé tette azokat az embereket, akik - más lehetőségük nem lévén - az aluljárókban, padokon húzzák meg magukat éjszakára. Sorozatunk első részében a kaposvári Nyitott Kapu Hajléktalanszálló és az Addiktológiai Központ vezetőit kérdeztük a témáról. Másodjára az ellenzéki pártokat jártuk körül. 

 

Minden nyilatkozatot vállaló párt egyetértett abban, hogy a hajléktalanok problémája elsősorban szociális és nem rendvédelmi kérdés, amelyet rendvédelmi eszközökkel nem lehet megoldani. Valamint, hogy azzal, hogy a hajléktalanok által okozott kisebb-nagyobb károkat hangsúlyozzák bűnbakká teszik őket. 

 

Mélyebben mit takar ez az átalakítás? 


Dr. Lamperth Mónika, az MSZP országgyűlési képviselője felháborítónak tarja, hogy  a kormány nem hallgatott az Alkotmánybíróságra, hanem a törvény átgondolása, elvetése helyett alkotmányba foglalta a módosítást. Dr. Lampert Mónika kérdésünkre Vécsei Miklóst, a Máltai Szeretetszolgálat alelnökét idézte: "Mint keresztény embernek nagyon fáj, hogy magát kereszténynek mondó kormányzat tesz ilyen lépéseket a hajléktalanokkal szemben." Sajnos a lakosság köréből is sokan nem akarnak tudomást venni erről a problémáról, úgy gondolják jobb, ha nem látjuk.


"A legsajnálatosabb ebben a módosításban, hogy a központosítással azoktól veszik el a teret, akik közvetlenül foglalkoznak a témával" - nyilatkozta Hoffmann-né Hetesi Noémi, a Demokratikus Koalíció Kaposvári Szervezetének vezetője. Pedig - ahogy azt korábbi riportunkban Vörös Ildikótól, az Addiktológiai Központ szakmai vezetőjétől idéztünk - nagyon egyéni problémáról van szó, melynek minden esetben más és más megoldása van. "Emellett gondot jelent, hogy a pályázati rendszer átalakult, ami miatt a civilek támogatottsága kisebbé vált."- tette hozzá Hoffmann-né Hetesi Noémi. 


Az LMP kaposvári szakpolitikusa, Jordanics András "az utóbbi húsz év hozadékának látja ezt a problémát is, ahogy a demagóg elvekkel való politizálás is ebben az időszakban fejlődött ki." Az LMP szerint a problémát már a megelőzéstől komolyan kellene venni, hiszen nagyon sok család él - akár a devizahitelek bizonytalansága miatt - bizonytalan, elszegényedett helyzetben. Már nekik kellene segítő jobbot nyújtani, hogy ne kerülhessenek az utcára. 


Megoldásjavaslatok


A pártok többsége abban látja a megoldást, hogy a szociális rendeszeren keresztül a társadalomnak kellene segítséget nyújtania. "A szociális hálónak fenn kellene tartania az embereket" - mondta Hoffmann-né Hetesi Noémi, a Demokratikus Koalíció Kaposvári Szervezetének vezetője. Ennek érdekében a DK szerint a lakhatás állami támogatását a lakásbérlésre és bérlakás-építésre kellene koncentrálni.  Ugyancsak a társadalmi segítségnyújtásban látja a megoldást Lamperth Mónika is. 


Az LMP úgy látja, hogy a visszaintegrálás elősegítene lenne igazi segítség. "Felmérések bizonyítják - melyekben hajléktalanokat kérdeztek meg -, hogy már az segítség lenne számukra, ha egymástól megvédenék őket, akár rendőrségi eszközökkel." - Felder Frigyes, az LMP kaposvári önkormányzati képviselője. - "A lényeg a pihenés megoldása, a hajléktalanok munkával való visszaintegrálása lenne" 


Folytatjuk...

KSzR

fotó:168 óra.hu 



Utoljára frissítve: 2013-03-28 20:53:15

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>