. Ma Lukács napja van.
Mit ér az ember, ha hajléktalan?! 2.
2013-03-27 15:32:16
Mit ér az ember, ha hajléktalan?! 2.

Mit ér az ember, ha hajléktalan?! 2.

Hogy oldaná meg a hajléktalan-problémát az ellenzék? 

 

Az alaptörvény negyedik módosítása büntethetővé tette azokat az embereket, akik - más lehetőségük nem lévén - az aluljárókban, padokon húzzák meg magukat éjszakára. Sorozatunk első részében a kaposvári Nyitott Kapu Hajléktalanszálló és az Addiktológiai Központ vezetőit kérdeztük a témáról. Másodjára az ellenzéki pártokat jártuk körül. 

 

Minden nyilatkozatot vállaló párt egyetértett abban, hogy a hajléktalanok problémája elsősorban szociális és nem rendvédelmi kérdés, amelyet rendvédelmi eszközökkel nem lehet megoldani. Valamint, hogy azzal, hogy a hajléktalanok által okozott kisebb-nagyobb károkat hangsúlyozzák bűnbakká teszik őket. 

 

Mélyebben mit takar ez az átalakítás? 


Dr. Lamperth Mónika, az MSZP országgyűlési képviselője felháborítónak tarja, hogy  a kormány nem hallgatott az Alkotmánybíróságra, hanem a törvény átgondolása, elvetése helyett alkotmányba foglalta a módosítást. Dr. Lampert Mónika kérdésünkre Vécsei Miklóst, a Máltai Szeretetszolgálat alelnökét idézte: "Mint keresztény embernek nagyon fáj, hogy magát kereszténynek mondó kormányzat tesz ilyen lépéseket a hajléktalanokkal szemben." Sajnos a lakosság köréből is sokan nem akarnak tudomást venni erről a problémáról, úgy gondolják jobb, ha nem látjuk.


"A legsajnálatosabb ebben a módosításban, hogy a központosítással azoktól veszik el a teret, akik közvetlenül foglalkoznak a témával" - nyilatkozta Hoffmann-né Hetesi Noémi, a Demokratikus Koalíció Kaposvári Szervezetének vezetője. Pedig - ahogy azt korábbi riportunkban Vörös Ildikótól, az Addiktológiai Központ szakmai vezetőjétől idéztünk - nagyon egyéni problémáról van szó, melynek minden esetben más és más megoldása van. "Emellett gondot jelent, hogy a pályázati rendszer átalakult, ami miatt a civilek támogatottsága kisebbé vált."- tette hozzá Hoffmann-né Hetesi Noémi. 


Az LMP kaposvári szakpolitikusa, Jordanics András "az utóbbi húsz év hozadékának látja ezt a problémát is, ahogy a demagóg elvekkel való politizálás is ebben az időszakban fejlődött ki." Az LMP szerint a problémát már a megelőzéstől komolyan kellene venni, hiszen nagyon sok család él - akár a devizahitelek bizonytalansága miatt - bizonytalan, elszegényedett helyzetben. Már nekik kellene segítő jobbot nyújtani, hogy ne kerülhessenek az utcára. 


Megoldásjavaslatok


A pártok többsége abban látja a megoldást, hogy a szociális rendeszeren keresztül a társadalomnak kellene segítséget nyújtania. "A szociális hálónak fenn kellene tartania az embereket" - mondta Hoffmann-né Hetesi Noémi, a Demokratikus Koalíció Kaposvári Szervezetének vezetője. Ennek érdekében a DK szerint a lakhatás állami támogatását a lakásbérlésre és bérlakás-építésre kellene koncentrálni.  Ugyancsak a társadalmi segítségnyújtásban látja a megoldást Lamperth Mónika is. 


Az LMP úgy látja, hogy a visszaintegrálás elősegítene lenne igazi segítség. "Felmérések bizonyítják - melyekben hajléktalanokat kérdeztek meg -, hogy már az segítség lenne számukra, ha egymástól megvédenék őket, akár rendőrségi eszközökkel." - Felder Frigyes, az LMP kaposvári önkormányzati képviselője. - "A lényeg a pihenés megoldása, a hajléktalanok munkával való visszaintegrálása lenne" 


Folytatjuk...

KSzR

fotó:168 óra.hu Utoljára frissítve: 2013-03-28 20:53:15

További híreink
Akkora a jólét, hogy húsvétra már 60 forintért is vehetünk tojást
A megnövekedett kereslet miatt a termelőknek ilyenkor több tyúkot kell tartaniuk, ez veri fel az árakat. Húsvét előtt megint jelentősen drágul a tojás. Jelenleg 35 forint...
2019-03-25 09:29:02, Hírek, Fókuszban Bővebben
Rudas fürdő, női szakasz: Egy budapesti történet 2019-ből
Női nap volt ma a Rudas gőzfürdőjében. Főszabály, hogy kötényben, vagy fürdőruhában lehet használni a medencéket. Mivel ma csak nők voltak, így megengedték a textilmentes...
2019-01-09 16:30:37, Hírek, Fókuszban Bővebben
Idén 27 millió forintot fordít a város tehetséges hallgatók támogatására
A szegedi önkormányzat különféle ösztöndíjakkal segíti a város felsőoktatásában és a középiskoláiban tanuló diákokat. Idén erre a célra 27 millió forintot fordítanak. Eli...
2018-12-12 19:17:35, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A szexvideón kívül nem hoz nyilvánosságra több kompromittáló dokumentumot a Borkai-botrányt kirobbantó blog, a...
Bővebben >>