. Ma Gedeon napja van.
Somogy kincseit mutatták be
2012-11-22 23:33:09
Somogy kincseit mutatták be

Somogy kincseit mutatták be

Új kulturális értékkel gazdagodott Somogy, jelentették be a Somogyország kincse - szellemi kulturális örökségünk fórumon.  


A fórumon kiemelték Kassai Lajos lovasíjász tanítási módszerét, ami olyannyira sikeressé vált, hogy sok nép már másolja a lovasíjászatot. Ezért fontos tudatosítani az emberekben, hogy ez magyar találmány. Az ilyen jellegű hagyományok, kulturális örökségek védelmében jött létre 2003-ban az UNESCO Szellemi kulturális örökség programja, amihez Magyarország 2006-ban csatlakozott. A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke eddig Tamás László, fazekas, Szőke István és Gosztonyi Zoltán, fafaragókat sorolta fel a somogyi művészek között. A három művészben közös, hogy mindegyikük korábban elnyerte a Népművészet Mestere-díjat. Közéjük csatlakozhatott most Kassai Lajos. 

Dr. Csonka Takács Eszter


A fórumon Dr. Csonka-Takács Eszter, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója beszédében kiemelte, hogy kulturális örökség címszó alatt nem csupán a materiális megnyilvánulásokat kell védeni, hanem fontos a népművészeti tudás továbbadása is. A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke a szellemiorokseg.hu-n, a népművészet mesterei pedig a nepmuveszetmestere.hu-n részletesen megtalálható. 


KSzR

 

 

Utoljára frissítve: 2012-11-22 23:38:18

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demeter Szilárd (képünkön), aki - saját elmondása szerint - nem szeret színházba járni, aki nem olvassa a magy...
Bővebben >>