KAPOSVÁRI HÍRHATÁR - In memoriam somogyi zsidóság

KAPOSVÁRI HÍRHATÁR
   
 2020.07.13.
 Hétfő
Ma Jenő napja van.
Holnap &Őrs napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 04. 16. 13:32     


In memoriam somogyi zsidóság
Április 16-a a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.

Április 16-a a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Emlékezzünk mi is szűkebb hazánk, Somogy megye és Kaposvár holokausztban elhunyt áldozataira, mert voltak. Nem is kevesen. Csak Kaposváron 580 családot érintettek a zsidótörvények, és a deportálás réme.

 

Városunk életének és fejlődésének maghatározó eleme és egyik mozgató rugója volt a kaposvári Zsidó Hitközség. Üzleteikkel és műhelyeikkel nagyban hozzá járultak a kereskedelem és az ipar fejlődéséhez. Rengeteg adománnyal és egyéb hozzájárulással segítették a várost, és a városban zajló építkezésékeket. A Megyeháza (mai Rippl-Rónai  Múzeum), építésekor az épület összes ablakát a helyi zsidóság állta. Az I. világháború idején számos Kaposvári zsidó férfi áldozta az életét katonaként a magyar hazáért. Itt éltek közöttünk, némelyikük akár a legjobb barátunk is lehetett volna. Ugyanolyanok voltak, mint bármelyikünk, ami különbség volt, az csak vallási szokásokból adódhatott. A szegényebb embertársaikhoz is lehajoltak, a régi öregek, akik még emlékeznek rájuk, a mai napig hálásak nekik. Nem egy zsidó kereskedő ajándékozta meg a szegénysorban élő családokat húsvétra, karácsonyra a teljes ünnepre elegendő élelmiszer csomaggal, de a hétköznapokban is számos példa akad ilyen jótéteményekre.

 

Jött aztán egy embertelen és életidegen eszme rendszer, minek hatására a magyar vezetés és a hatóságok elfeledkeztek a múltbéli jó dolgokról és kezdték a magyar zsidóságot „magyartalannak” a „magyar lelkülettől idegennek” ki kiáltani. Gyalázatos törvények sora követte egymást. Jött a megbélyegzés-a sárga csillagos törvény, a kirekesztés. Kaposváron a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy segítsenek ellenőrizni, minden zsidó viseli e a csillagot...aztán érkeztek a feljelentések csillag nem viselése tárgyában.

 

Az emberi méltóságuk elvétele mellett az anyagi javaikat, egzisztenciájukat is elvették a zsidóságtól. Üzleteiket lezárták, leltározták és állami tulajdonba vették, és nem sokkal később a kereskedelem és ipar magyar kézbe adása indokával „őskeresztény” kereskedők igényelték a lezárt üzleteket, műhelyeket a keresztény erkölcsre hivatkozva.

 

Idővel elérkezett a teljes elszigetelés a társadalomtól. Felállították a Kaposvári gettót, és elrendelték a városi és további öt járás zsidóságának, hogy meghatározott időn belül költözzenek be a gettóba. A gettóban lakó keresztény lakosság költözési költségeit „természetesen” a város állta. Kegyetlen napok következtek. A gettóbeli állapotokra jellemző, hogy egy-egy helyiségen 2-3 család osztozott, de nem egy esetben előfordult öngyilkosság is, mert, a vegyes házasságokban élő családok zsidó tagjainak is a gettóba kellett vonulniuk. A családjuk nélkül nem akartak tovább élni, inkább a halált választották. Nem mindenki lett azonban öngyilkos, így a vegyes házas családok keresztény tagjai rendszerint megkezdték a hosszadalmas huzavonát a hatóságokkal, hogy zsidó férjüket, feleségüket, stb. ki mentsék a gettó poklából...rendszerint eredménytelenül.

 

Az élet a gettóban sem volt könnyű. Az általános tömegnyomor és az alapvető élelmiszerek majdnem teljes hiánya mellett még a hatóságok is zaklatták a zsidóságot, ékszereket és egyéb értéktárgyakat keresve. A gettósítás első időszakában még volt a gettón áthaladó forgalom. Ez a körülmény is hozzá járult ahhoz, hogy a felebaráti szeretet azért megnyilvánulhatott. Voltak emberek, akik a gettón áthaladva „elveszítettek” élelmiszer csomagokat. Ezt a hatóságok azonban hamar észrevették. Az itteni körülmények is jó pár zsidó honfitársunk öngyilkosságához vezettek.

 

Végül elérkezett a nap, amikor végleg el kellett válniuk a szülőföldtől, a bevagonírozás napja. A Somogyi zsidóságot, több, mint 5000 embert két szerelvénnyel szállították Auschwitzba. Ezen szerelvények egyikén végezte W.M.-né 3 napos csecsemője is, akit a hatóságok hoztak ki a szülészetről a deportálás reggelén. Édesanyja a gettóbeli körülményektől legyengülve bele halt a szülésbe.

 

A marhavagonok fojtogató világában három napos gyötrelmes utazás kezdődött az Auschwitz-Birkenaui rámpáig. Többen út közben haltak meg, őket a csomagok tetejére kötözték. Többen út közben megőrültek, mert az idegeik felmondták a szolgálatot, őket érkezés után a halottak közé sorolták.

 

Mi után a szerelvények befutottak a Birkenaui rámpára, már minden gyorsan történt. Mengele egyetlen jéghideg pillantása és kézmozdulata döntött élet és halál felett. A Somogyi és Kaposvári transzport nagyon nagy százalékát kiszelektálták, mert munkára alkalmatlannak minősítették őket. Rájuk a megsemmisítő folyamat, a gázkamra várt. Nyomuk sem maradt 1-2 órán belül. A tábori körülmények is rengeteg áldozatot szedtek. Nagyon kevés ember élete túl Auschwitzot, így a valaha virágzó Kaposvári zsidó hitközségből alig maradt valami.

 

Az emlékezés napján álljunk meg egy pillanatra a napi teendőink közepette, és emlékezzünk a holokauszt kaposvári és Somogy megyei áldozataira is.

 

K.G.

illusztráció: holokausztmagyarországon.hu


További hírek

  Osztálykirándulás helyett perre mennek a pécsi gimnazisták
2020. 07. 08. 17:54 hirhatar.hu
  Zsinagógában került hálatáblára Orbán Viktor neve
2020. 07. 07. 18:02 hirhatar.hu
  615 milliót adott a kormány a ciszterci rend siófoki apartmanházára
2020. 07. 07. 18:00 hirhatar.hu
  Nem megy börtönbe a fideszes pedofil ex-diplomata
2020. 07. 06. 19:53 hirhatar.hu
  Félmilliárd forint közpénzt kap a Kurultáj nevű ősmagyar revü
2020. 07. 05. 17:38 hirhatar.hu
  Lesz baj: Nem taxizhat, akinek priusza van
2020. 07. 03. 19:58 hirhatar.hu
  Szikora Róbert szereti Orbán Viktort – nem kicsit, de nagyon
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Elárverezték a „vasalódeszkás” tanár híres szemléltetőeszközét
2020. 06. 30. 21:23 hirhatar.hu
  Plusz 20 milliárdot kap kormánypropagandára a köztévé
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu
  109 millió forintot hozott az 52 milliárdból épült állami tesztpálya
2020. 06. 26. 20:27 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport