KAPOSVÁRI HÍRHATÁR - In memoriam somogyi zsidóság

KAPOSVÁRI HÍRHATÁR
   
 2024.02.28.
 Szerda
Ma Elemér napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 04. 16. 13:32     


In memoriam somogyi zsidóság
Április 16-a a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja.

Április 16-a a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Emlékezzünk mi is szűkebb hazánk, Somogy megye és Kaposvár holokausztban elhunyt áldozataira, mert voltak. Nem is kevesen. Csak Kaposváron 580 családot érintettek a zsidótörvények, és a deportálás réme.

 

Városunk életének és fejlődésének maghatározó eleme és egyik mozgató rugója volt a kaposvári Zsidó Hitközség. Üzleteikkel és műhelyeikkel nagyban hozzá járultak a kereskedelem és az ipar fejlődéséhez. Rengeteg adománnyal és egyéb hozzájárulással segítették a várost, és a városban zajló építkezésékeket. A Megyeháza (mai Rippl-Rónai  Múzeum), építésekor az épület összes ablakát a helyi zsidóság állta. Az I. világháború idején számos Kaposvári zsidó férfi áldozta az életét katonaként a magyar hazáért. Itt éltek közöttünk, némelyikük akár a legjobb barátunk is lehetett volna. Ugyanolyanok voltak, mint bármelyikünk, ami különbség volt, az csak vallási szokásokból adódhatott. A szegényebb embertársaikhoz is lehajoltak, a régi öregek, akik még emlékeznek rájuk, a mai napig hálásak nekik. Nem egy zsidó kereskedő ajándékozta meg a szegénysorban élő családokat húsvétra, karácsonyra a teljes ünnepre elegendő élelmiszer csomaggal, de a hétköznapokban is számos példa akad ilyen jótéteményekre.

 

Jött aztán egy embertelen és életidegen eszme rendszer, minek hatására a magyar vezetés és a hatóságok elfeledkeztek a múltbéli jó dolgokról és kezdték a magyar zsidóságot „magyartalannak” a „magyar lelkülettől idegennek” ki kiáltani. Gyalázatos törvények sora követte egymást. Jött a megbélyegzés-a sárga csillagos törvény, a kirekesztés. Kaposváron a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy segítsenek ellenőrizni, minden zsidó viseli e a csillagot...aztán érkeztek a feljelentések csillag nem viselése tárgyában.

 

Az emberi méltóságuk elvétele mellett az anyagi javaikat, egzisztenciájukat is elvették a zsidóságtól. Üzleteiket lezárták, leltározták és állami tulajdonba vették, és nem sokkal később a kereskedelem és ipar magyar kézbe adása indokával „őskeresztény” kereskedők igényelték a lezárt üzleteket, műhelyeket a keresztény erkölcsre hivatkozva.

 

Idővel elérkezett a teljes elszigetelés a társadalomtól. Felállították a Kaposvári gettót, és elrendelték a városi és további öt járás zsidóságának, hogy meghatározott időn belül költözzenek be a gettóba. A gettóban lakó keresztény lakosság költözési költségeit „természetesen” a város állta. Kegyetlen napok következtek. A gettóbeli állapotokra jellemző, hogy egy-egy helyiségen 2-3 család osztozott, de nem egy esetben előfordult öngyilkosság is, mert, a vegyes házasságokban élő családok zsidó tagjainak is a gettóba kellett vonulniuk. A családjuk nélkül nem akartak tovább élni, inkább a halált választották. Nem mindenki lett azonban öngyilkos, így a vegyes házas családok keresztény tagjai rendszerint megkezdték a hosszadalmas huzavonát a hatóságokkal, hogy zsidó férjüket, feleségüket, stb. ki mentsék a gettó poklából...rendszerint eredménytelenül.

 

Az élet a gettóban sem volt könnyű. Az általános tömegnyomor és az alapvető élelmiszerek majdnem teljes hiánya mellett még a hatóságok is zaklatták a zsidóságot, ékszereket és egyéb értéktárgyakat keresve. A gettósítás első időszakában még volt a gettón áthaladó forgalom. Ez a körülmény is hozzá járult ahhoz, hogy a felebaráti szeretet azért megnyilvánulhatott. Voltak emberek, akik a gettón áthaladva „elveszítettek” élelmiszer csomagokat. Ezt a hatóságok azonban hamar észrevették. Az itteni körülmények is jó pár zsidó honfitársunk öngyilkosságához vezettek.

 

Végül elérkezett a nap, amikor végleg el kellett válniuk a szülőföldtől, a bevagonírozás napja. A Somogyi zsidóságot, több, mint 5000 embert két szerelvénnyel szállították Auschwitzba. Ezen szerelvények egyikén végezte W.M.-né 3 napos csecsemője is, akit a hatóságok hoztak ki a szülészetről a deportálás reggelén. Édesanyja a gettóbeli körülményektől legyengülve bele halt a szülésbe.

 

A marhavagonok fojtogató világában három napos gyötrelmes utazás kezdődött az Auschwitz-Birkenaui rámpáig. Többen út közben haltak meg, őket a csomagok tetejére kötözték. Többen út közben megőrültek, mert az idegeik felmondták a szolgálatot, őket érkezés után a halottak közé sorolták.

 

Mi után a szerelvények befutottak a Birkenaui rámpára, már minden gyorsan történt. Mengele egyetlen jéghideg pillantása és kézmozdulata döntött élet és halál felett. A Somogyi és Kaposvári transzport nagyon nagy százalékát kiszelektálták, mert munkára alkalmatlannak minősítették őket. Rájuk a megsemmisítő folyamat, a gázkamra várt. Nyomuk sem maradt 1-2 órán belül. A tábori körülmények is rengeteg áldozatot szedtek. Nagyon kevés ember élete túl Auschwitzot, így a valaha virágzó Kaposvári zsidó hitközségből alig maradt valami.

 

Az emlékezés napján álljunk meg egy pillanatra a napi teendőink közepette, és emlékezzünk a holokauszt kaposvári és Somogy megyei áldozataira is.

 

K.G.

illusztráció: holokausztmagyarországon.hu


További hírek

  A közismerten baloldali Moldova György özvegye csalódott Novák Katalinban
2024. 02. 26. 12:34 hirhatar.hu
  Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
2024. 02. 26. 12:34 hirhatar.hu
  Nagy-Bandó üzent az ATV-től távozó Somos Andrásnak
2024. 02. 26. 12:34 hirhatar.hu
  Rákay Philip szerint az elmúlt 34 év magyar filmtermésének 70 százaléka kuka
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  14 év után nem csak az ATV-től, de a képernyőtől is búcsúzni kényszerül a népszerű tévés
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A Novák-Varga pedofilügy robbant a Fidesz-táborban, teljes a káosz
2024. 02. 24. 13:57 hirhatar.hu
  A pilisi terrorcselekménnyel csak harminc évet tévedett a Parkerdő Zrt
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Rákay Philip szerényen nyilatkozott önmagáról, szerinte a hazának szüksége van rá
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Speciális étrenddel enyhíthetők a klimax tünetei
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  A Rogán-féle propagandahivatal 1360 milliárdot költött kommunikációra 8 év alatt
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport