. Ma Ervin napja van.
Trafikmutyi - Bezárások és kétségbeesés
2013-05-22 19:00:13
Trafikmutyi - Bezárások és kétségbeesés

Trafikmutyi - Bezárások és kétségbeesés

Kaposvári trafikosokat kérdeztünk meg arról, hogy őket hogyan érinti ez az új szabályozás?

 

 

A trafiktörvény értelmében, melyet szeptemberben fogadott el a parlament, a dohánytermékek kiskereskedelme állami monopóliummá vált. A szabályozás szerint 2000 lakosonként engedélyezett egy trafik, amelyek üzemeltetőit pályázaton választották meg. Ezen a pályázaton azonban szemmel láthatólag szinte egyetlen „régi trafikos” sem nyert.

 

A „Hogy érinti a változás?” kérdésre a trafikosok szinte kivétel nélkül azt válaszolták, hogy „rosszul”. Trafik körutunk során mindössze egy olyan trafikossal találkoztunk, aki ugyan nem nyert a pályázaton, de egyéb termékekkel megpróbálja tovább vinni a boltot, azonban az, hogy a jövőben nem árulhat dohány termékeket, 50-60%-os bevétel kiesést jelent számára. Nagyon kicsi az esélye, hogy hosszabb távon fenn tudja tartani az üzletet, és ott marad három gyermekkel és a visszafizetendő hitelével. – árulta el egyikük.

 

A többi megkérdezett trafikos esetében már más a helyzet. Ők elmondták, hogy a bevételük nagy részét a dohány termékek adták, de - mivel a dohányárusítási engedélyüket megvonják - nem tudják merre tovább, kénytelenek lesznek bezárni a boltot és így munkanélkülivé válnak. „Jövő péntekig vagyunk még nyitva, utána bezárják a boltot, én pedig munkanélkülivé válok.”- mondta egyikük.

 

A kilátástalanság és az elkeseredettség általános. Kaposváron eddig hirtelen becsléssel körülbelül 400 dohányárusító hely helyett, a törvény életbelépése után 34 Nemzeti dohánybolt lesz, akikkel szerződést köt a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. A dohány termékek árrése az eredeti 4 %-ról 10 %-ra emelkedik, ami az eddigiekhez képest két és félszeres többletbevételt jelent majd a dohánytermékeket árusítóknak. A Blikk összeállítását figyelembe véve egy-egy trafik üzemeltetője csak a dohánytermékekből havi 1,4 millió forintos bevételt könyvelhet majd el és akkor még nem vettük számításba az egyéb árusítható termékeket. Az eddigi trafikosok pedig vagy megélnek más termékekből vagy várhatnak a Somogyban amúgy is kevéske munkalehetőségre. 

 

KSzR/KG

Utoljára frissítve: 2013-05-22 19:00:44

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>